fredag 15. januar 2016

Hva skal vi finne på?

Det er fortsatt så kaldt ute at du rett og slett ikke orker tanken på å gå ut. I tillegg har du unnskyldningen, også kalt grunnen, til ikke å gå ut i treåringen og den nyfødte. Etter noen timer med tv og tv-spill begynner de likevel å marke. Hva kan man finne på for å underholde dem da?

Energi under trykk
Du vet hvordan det er? Når barna må holdes inne selv om de er friske. Energien som ikke kommer ut. Det bobler og syder i kroppen deres og årene og man venter å på en vulkan av energi til slutt. Som da spøkelset Laban fikk lillesøster Laboline til å holde alle lydene inne et døgn, helt til hun sprakk og alle lydene måtte ut i en samlet kaskade av bråk.

Barna begynner å bli urolige. De sutrer. De krangler. De terger hverandre. Selv jobber du med ett eller annet du har utsatt lenge rett og slett fordi det har vært bedre ting å gjøre - være ute for eksempel. Etterhvert begynner du også å bli irritert uten at du helt vet klarer å hente deg inn og til slutt smeller det. Du er sint. Ungene gråter og alt er bare kjipt. Hvordan kunne katastrofen vært unngått?

Ta med barna
En ide som er like enkel som den er genial, er å ta barna med på det du driver med. Rydder du, så aktiviser dem i å rydde sammen med deg. De minste trenger mye veiledning og de de går ganske fort lei. Men da har du fortsatt TV og TV-spill til gode fordi du startet med en helt annen aktivitet.

Barn lærer av å være med og herme. Mye av leken foregår nettopp ved å plagiere de andres oppførsel og handlinger. Godi Keller har en fin historie om hvordan han oppdaget dette ved å betrakte to små barn som satt i en sandkasse. Det ene barnet lekte og ordnet en hel masse. Det yngre barnet fremsto passivt og iakttakende. Det minste barne jobbet intenst mentalt. Hun lærte, pugget og kopierte det som det større barnet gjorde. Sånn jobber alle barn hver dag.

Barn har også godt av litt ansvar og de kan godt få gjøre sin del av alt det som skal gjøres i et hus og hjem. De kan vaske gulv, ordne med klær, ordne oppvasken, og er de litt større så kan de fint være med å lage mat også. De større kan gjøre det under litt veiledning, mens de minste må bare være med en voksen.

Flott, da har vi fått unna husarbeidet. Vi skal jo ikke drive med det hele helgen. Hva nå?


Tid sammen
Det er nå det blir utfordrende. Ikke sant? Eller er dette en gudegave i form at anledning til å være tett sammen som foreldre og barn? Bli godt kjent og kose dere sammen? Det er jo egentlig det. Hva med å legge puslespill? Lese litt ekstra i boken dere holder på med?

En fin måte å bli kjent med barna og finne ut hva som rører seg i deres univers, er å leke sånn som de vil. Leke med dukker, kjøre med biler eller leke med dukker.

Jeg må innrømme at jeg ikke er veldig flink til dette selv. Rett og slett fordi jeg syns det er kjedelig å drive med rollespill med lego, dukker osv. Jeg lekte ikke på den måten som barn heller. Men det er likevel en fin måte å få et blikk inn i barnas verden.

Personlig vil jeg heller være kreativ med barna. Tegne, male, eller lage noe. Vi har handlet inn DIY pakker med viskelær og sprettballer. Det er kanskje en passende aktivitet med eldstemann på en iskald dag.

For inspirasjon har vi bøkene

og


Det finnes sikkert et hav av slike bøker, og ikke minst sider på nettet. Men det er disse to vi har. 

Forøvrig er ikke den kalde tiden bare negativ. Her er bilde fra jeg var på vei hjem etter å ha levert i barnehagen i morges:




Ganske flott!! God helg der ute.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar