torsdag 28. januar 2016

Mandler, ører og snorking som en full sjømann

Mange i det moderne samfunn fjerner mandlene. Det er visst både vondt, og ikke uten risiko. Nå skal Vesla vurderes for operasjon.

Mandler
Hos oss har vi alle "utfordrende" mandler. Mannens to store har fjernet enten både mandler og polypper, eller bare polypper. Høvdingen fikk fjernet sine mandler for fire år siden. Mannen fjernet sine i voksen alder. Jeg fjernet mine samtidig som Høvdingen fjernet sine. Nå skal Vesla vurderes for kirurgi.

Vesla har ikke mye halsbetennelse som slår henne ut. Hun har digre mandler, med store groper. Om de gropene er fordi hun har hatt infeksjoner, eller hun får infeksjoner fordi bakterier samler seg der vet jeg ikke. Men jenta på 3 år snorker som en fyllik, det lukter råttent kjøtt av munnen hennes og hun er konstant forkjølet med rennende nese. Siste tilskuddet er øreverk. Høvdingen hadde flere runder med øreverk som liten. I dag er det helt uproblematisk.

Laseroperasjon
Da jeg fikk fjernet mine mandler var jeg voksen. Det skal være fryktelig smertefullt å fjerne mandlene som voksen, men jeg fant en som gjorde det med laser. Jeg fikk smertestillende, men måtte være våken. Det var ubehagelig med lukt av svidd kjøtt - rett og slett kremert mandel. De var visst så råtne at de bare forvitret. Legen ble så ivrig at han nesten glemte å la meg puste innimellom :-D Operasjonen var over på null tid, jeg hadde en dag hjemme fra jobb, og så var jeg tilbake. Jeg måtte ta det litt med ro, for det er risiko for styrtblødninger også med den operasjonen. Noen dager var jeg hes i stemmen også. Men så var jeg frisk og rask igjen. Dessverre er dette en operasjon bare noen få leger i Norge utfører. De andre fjerner på mer tradisjonelt vis.

Barn og narkose
Da Høvdingen skulle opereres hadde jeg ham i armene da han fikk sprøyten som skulle få ham til  sovne. Innimellom skulle jeg ønske jeg var litt mer tillitsfull, kunnskapsløs og naiv. Jeg vet at det er en risiko ved alle operasjoner. Jeg vet at narkose er en risiko. Jeg vet også at det går helst bra - selv der det skulle bli styrtblødning.

I forkant av operasjonen hadde en kollega av meg advart om den forferdelige følelsen av at barnet blir helt slapt i armene dine når narkosen slår inn. Likevel var jeg ikke forberedt. Fra å sitte og overbevise en litt motvillig fireåring om at det går bra. Det er bare et lite stikk i armen, til å sitte med en gutt som var helt og fullstendig livløs. Det var forferdelig!!! Jeg visste jo at alt var bra, men alle instinktene mine ropte at han var død. En grusom følelse.

Nå skal jeg gjennom dette med Vesla. Sånn som Lille snorker, så overrasker det meg ikke om vi får en runde om tre år også. Det går bra, men jeg er likevel full av spøkelser i forhold til inngrepet.

For de som er interessert har folkehelsesinstituttet laget litt informasjon om mandler og fjerning

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar